Descoperirea celui mai vechi document din Ierusalim confirma Biblia

    Cel mai vechi document scris găsit vreodată în Ierusalim a fost scos la lumină de excavațiile realizate de o echipă a Hebrew University, informează Jerusalem Post. Datând din secolul XIV î.Chr, fragmentul conține simboluri cuneiforme în limba akkadiană.

    Descoperirea a avut loc recent, în partea estică a oraşului, în cartierul Ophel, în cadrul unor săpături sub un turn ce data din secolul X î.Chr, din vremea împăratului Solomon. Dr. Eilat Mazar, conducătoarea echipei arheologice, confirmă faptul că fragmentul a fost descoperit cu circa o lună și jumătate în urmă, dar a fost prezentat ca eveniment în presă ieri pentru a avea suficient timp de analiză asupra informațiilor și implicațiilor acestei descoperiri.

    Documentul este o plăcuță de argilă, cu dimensiuni de 2×2.8 cm și grosime de 1cm și pare a fi parte a unei tăblițe. Textul este foarte limitat din pricina spațiului restrâns, iar cuvintele în sine nu sunt semnificative. Au fost identificate cuvintele „tu”, „tu ai fost”, „mai târziu”, „a face”, „lor”. Ceea ce este semnificativ este însă tehnicitatea scrisului. Profesorul Wayne Horowitz, cercetător la Hebrew University Institute of Archaeology explică:

    „Ce putem vedea aici este faptul că piesa a fost scrisă cu o grafie foarte bună iar tăblița a fost foarte bine realizată. Avem un indiciu asupra faptului că persoana responsabilă de producerea tăbliței a fost un scrib de clasă înaltă. Pentru acele zile, un astfel de scrib de primă clasă putea fi găsit numai într-un loc de mărime și importanță.” Horowitz afirmă că fragmentul, realizat din argilă specifică Ierusalimului indică faptul că, la vremea aceea, secolul XIV, cetatea nu era o localitate izolată, provincială, ci una dintre cele mai importante cetăți ale regiunii.

     De peste două decenii s-a recunoscut un fenomen de contestare a relatărilor biblice cu privire la împăratul David sau cetatea Ierusalimului (2Samuel 5:6-10). În anul 2006 era publicată cartea „David și Solomon”, scrisă de Israel Finkelstein și Neal Asher Silberman. Concluziile lui Finkelstein, profesor de arheologie la Tel Aviv University, erau, printre altele, că Ierusalimul, la vremea lui David, era un sătuc fără clădiri majore, într-o zonă puțin populată, fără urmă de războaie și fără dezvoltare literară. Cei doi autori își bazau concluziile pe „lipsa dovezilor”. Ca răspuns, Dr. Michael Hasel de la Southern University prezintă într-un articol publicat în Adventist Review (25 februarie 2010) o serie întreagă de argumente ce combat presupusele absențe ale dovezilor. De asemenea ideea conform căreia relatarea biblică este un simplu mit este combătută într-un articol publicat pe site-ul ministerului israelian de afaceri externe.

     Informația oferită de această recentă descoperire precede cu 400 de ani cucerirea de către regele David a cetății iebusite Ierusalim. Iar descoperirea în sine aduce o dovadă solidă cu privire la importanța cetății Ierusalim și nivelul ei de dezvoltare spre sfârșitul Epocii Bronzului. În lumea arheologică se știe că în secolul XIV î.Chr, în Egipt domnea faraonul Amenhotep al IV-lea. Arhivele descoperite în secolul XIX la Amrana conțin 380 de tăblițe, scrisori ale regilor vasali Egiptului, din Canaan și Siria. Între acestea se găsesc și 6 tăblițe scrise de Abdi-Heba, împăratul canaanit al Ierusalimului. „Este foarte probabil ca și această nouă descoperire să fi fost o scrisoare a lui Abdi-Heba către faraonul egiptean”, e de părere Eilat Mazar. Echipa de arheologi se așteaptă ca și alte fragmente să mai fie descoperite în zonă.

    Până de curând, cea mai veche scriere descoperită la Ierusalim a fost o tăbliță găsită într-un tunel de apă din Cetatea lui David, fiind datată în secolul VIII înainte de Christos, pe vremea domniei regelui Zedechia. Această recentă descoperire o precede cu aproximativ 6 secole.

(articol preluat de pe www.semneletimpului.ro)

You can leave a response, or trackback from your own site.