Fumatul omoara cate un roman la fiecare 15 minute

    La fiecare 15 minute un român este răpus de tutun, în timp ce incidența cancerului determinat de fumat crește la cote îngrijorătoare. Conform statisticilor oferite de Societatea Română de Pneumologie, 70% dintre persoanele care decedează din cauza fumatului au vârste cuprinse între 35-69 de ani.

     Aproximativ 33.000 de decese au loc anual în România din pricina fumatului, indică Eurobarometrul Comisiei Europene. Conform aceluiași raport s-a constatat că în România 37,6% dintre bărbați fumează față de doar 12,5% femei. Peste 90 de persoane mor zilnic în România, din pricina fumatului, față de media zilnică de numai 10 persoane care mor în accidente rutiere.

    „În România incidența cancerului cauzat de fumat crește îngrijorător”, afirmă vicepreședintele Societății Române de Pneumologie, prof. dr. Miron Bogdan. Problema principală este aceea că mulți fumători au fost învinși în faza primei renunțări la fumat. „În lipsa unui sprijin medical de specialitate, ei se reapucă, pierzându-și total încrederea că vor reuși vreodată să renunțe la această dependență”, constată prof. dr. Bogdan.

    Mai mult decât un viciu, fumatul este o boală, consideră Miron Bogdan: „fumatul nu înseamnă doar o dependență psiho-comportamentală, ci și una biologică, din cauza căreia persoana se simte depășită în lupta cu renunțarea. De cele mai multe ori, cedează în fața acestei boli.”

    În Europa 15% dintre decese sunt cauzate de fumat. În lume, 70% dintre decesele de cancer la bărbați sunt determinate de fumat. Fumatul pasiv are, la rândul lui, la nivel mondial, un aport de un deces din opt, cu aproximativ 600.000 de victime anual. Din nefericire, 31% dintre decesele cauzate de fumatul pasiv survin la copii.

    Media la nivel global este de un deces din pricina fumatului la fiecare 8 secunde. Anual, fumatul ucide peste cinci milioane de locuitori ai planetei, mai mult decât SIDA, tuberculoza şi malaria la un loc. Cu o tendință ascendentă, conform statisticilor și studiilor publicate de Organizația Mondială a Sănătății, în secolul 21 vor muri aproximativ un miliard de oameni din cauza bolilor provocate de tutun.

   (articol preluat de pe semneletimpului.ro)

You can leave a response, or trackback from your own site.