Beneficiile exercitiului fizic asupra imunitatii

     

    Mai multe studii recente dovedesc modul in care exercitiul fizic influenteaza sistemul imunitar. Se stie deja, ca imediat dupa ce am facut miscare apare o crestere a numarului total de leucocite care este direct proportionala cu intensitatea exercitiului, dar care revine la normal dupa 3-24 de ore.

    Activitatea citotoxica a limfocitelor NK (natural killer), responsabile de prima etapa a atacului asupra celulelor tumorale sau a anumitor agenti patogeni, s-a dovedit crescuta cu 55% la un grup de femei supraponderale care au urmat un program de antrenament moderat timp de sase saptamani. 

    Neutrofilele reprezinta circa 60% din numarul total al leucocitelor, avand un rol important in apararea antiinfectioasa. Ele migreaza spre locul infectiei, unde ingera si distrug agentii patogeni. S-a observat ca exercitiul fizic moderat creste capacitatea lor de aparare.

    In timpul exercitiului fizic de intensitate moderata, datorita cresterii fluxului sangvin, celule imunitatii circula mai repede prin organism si sunt mai eficiente in distrugerea bacteriilor si virusurilor. Desi dupa terminarea activitatii fizice sistemul imunitar revine la normal in cateva ore, se pare ca, daca exercitiul moderat este facut in mod regulat cu o anumita frecventa, efectele benefice dureaza mai mult, datorita unui posibil efect de cumulare.

(Viata + Sanatate, nr.5, 2010)

You can leave a response, or trackback from your own site.